Остало :: Новости


Писмо правних саветника др Шешеља Секретаријату у вези са тешким здравственим стањем председника СРС

Писмо/захтев правних саветника др Шешеља, Бориса Алексића и мр Дејана Мировића у вези са забрињавајућим и тешким здравственим стањем проф. др Војислава Шешеља.

ПИСМО/ЗАХТЕВ

СЕКРЕТАРИЈАТУ МКСЈ
Секретару Џону Хокингу

Дана 5. јануара 2012. године проф. др Војислав Шешељ је због небриге (и нехуманог поступања) појединаца у МКСЈ, био на ивици смрти. Као најодговорнијем човеку у Секрeтаријату МКСЈ такво забрињавајуће и тешко здравствено стање проф. др Војислава Шешеља вам је сигурно познато, као и нама (али и светској и српској јавности). У том контексту, након драматичних догађаја од 5. јануара 2012. године, као правни саветници проф. др Војислава Шешеља у предметима пред МКСЈ, ми смо изузетно забринути (и то наглашавамо) за његово здравље и живот. Надамо се и да ви, господине Хокинг, размишљате на сличан начин, и да не желите да дође до трагичног исхода у случају проф. др Војислава Шешеља (као у случају покојног председника СРЈ, господина Слободана Милошевића, који је, као што вам је сигурно познато, нађен 2006. године мртав у ћелији у Притворској јединици при МКСЈ, између осталог и због неадекватне здравствене неге). У том мучном (и суморном) контексту, сматрамо да је неопходно да се учини све да се здравље проф. др Војсилава Шешеља поправи (и то што пре), док не буде прекасно за све нас. Такође, као правни саветници проф. др Војислава Шешеља у предметима пред МКСЈ, осећамо (иако, за разлику од појединаца у МКСЈ нема наше никаве кривице, индиректне или директне) једну врсту одговорности за његов живот. Зато вам се као најодговорнијем човеку у Секратаријату МКСЈ директно обраћемо и тражимо од вас да изађете у сусрет нашим захтевима. Или, уверени смо и да ви, господине Хокинг осећате сличну одговорност и забринутост за здравље проф. др Војислава Шешеља као и ми, његови правни саветници. Тачније, и поред неких забрињавајућих појава у раду Секретаријата МКСЈ, ми ипак верујемо да и ви размишљате на исти начин као и ми када се ради о озбиљно нарушеном здрављу проф. др Војислава Шешеља. Тачније, било би чудно, неприкладно и нехумано (најблаже речено) ако не би размишљали на сличан начин као и ми након драматичних (и умало трагичних) догађаја од 5. јануара 2012. године.

Ипак, пратећи реакције Секратаријата МКСЈ у периоду након 5. јануара 2012. године, ми смо приметили једну врсту забрињавајуће незаинтересованости за здравље проф. др Војислава Шешеља у МКСЈ. Као да се ради о притворенику према коме се примењују двоструки стандарди и који не треба да се лечи. Такође, запањени смо да нисте одмах након драматичних догађаја од 5. јануара 2012. године ви лично реаговали (детаљније и конкретније) у складу са чланом 33(А) Правилника о притвору особа које чекају на суђење или жалбени потупак пред Међународним судом или жалбени поступак пред Међународним судом или су из неког другог разлога притворене по овлашћењу овог Суда. У члану 33(А) се прописује да секретар „одмах“ обавештава супругу или најближег сродника притвореника о тешком здравственом стању притвореника или обавештава све друге особе које је притвореник одредио. Нажалост, ми нисмо добили детаљну информацију о здравственом стању проф. др Војислава Шешеља све до данас. Зато вам и пишемо и тражимо да реагујете.

Такође, користимо ово прилику да вам саопштимо да нас веома забрињава што су недавне реакције од стране Секратаријата МКСЈ биле усмерене, пре свега, на јавну полемику са правним саветницима проф. др Војислава Шешеља и са члановима Комитета за одбрану. Сматрамо да у овом (више него озбиљном) тренутку, циљ Секретаријата МКСЈ не треба да буде полемика са правним саветницима. Циљ треба да буде утврђивање здравственог стања проф. др Војислава Шешеља и његов опоравак у најкраћем могућем року. Ако сматрате да он нема на то право и да ћемо ми седети скрштених руку док се он бори за живот у оваквој ситуацији, грешите. Уверени смо у том контексту и да ви знате да увек треба стављати хумане циљеве испред личних анимозности и да то треба да буде начело рада сваке институције.

Тачније, сматрамо да је право на живот, основно људско право. И у том смислу, довољно је подсетити се на члан 1. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода који гарантује право на живот. Такође, Устав Републике Србије (чији је држављанин проф. др Војислав Шешељ) гарантује право на живот, у члану 24., као и Универзална декларација о правима човека УН у члану 3. Исто тако, Међународни пакт о грађанским и политичким правима у члану 6. гарантује право на живот. Дакле, ви сигурно знате, као високи чиновник УН да је ваша дужност да чувате живот проф. др Војислава Шешеља и да вас на то обавезује међународни правни поредак. У том контексту вам и шаљемо ово писмо.

Тачније, тражимо господине Хокинг, да у најкраћем могућем року одобрите посету тиму лекара из Србије који ће прегледати проф. др Војислава Шешеља. Тим лекара је у саставу:
1. др Милован Бојић кардиолог
2. др Зора Наумовић кардиолог
3. др Миодраг Вукчевић пулмолог
4. др Паја Момчилов представник Српске радикалне странке и председник Одбора за здравље и породицу Народне скупштине Републике Србије

Тим угледних лекара би са собом понео портабл ултразвучни апарат за потребе прегледа.

Ако ипак одбаците овакав хуман и разуман захтев, наша дужност је да вас упозоримио да ће сва одговорност за здравље проф. др Војислава Шешеља бити искључиво на вама. У том контексту о овом писму и решавању нашег захтева, ћемо обавестити и надлежне институције у МКСЈ и УН, које контролишу рад Секретаријата МКСЈ.

С поштовањем,
Мр Дејан Мировић, Борис Алексић
Правни саветници проф. др Војислава Шешеља


Прочитајте коментаре (1) | Пошаљите коментар | Штампање

Видео записи

Најновији видео записи

1. Нови захтев за наметање браниоца

2. Шешељ - Ово је де факто кафкијански процес

3. Шешељ учи Маркусена како се користе пресуде

Архива видео записа

< Септембар `14

НПУСЧПС
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Адреса у Хагу

Dr Vojislav Seselj
UN Detention
Pompstationsweg 32
NL-Scheveningen
(The Hague)
Unt Post 87810
NL-2508 The Hague
Holand

Контакт

info@vseselj.com

Претрага
Шешељ на Интернету