Стоп Хагу :: Суђење


6. нов. 2007 – Претпретресна конференција
Коментар Претпретресне конференције у поступку против проф. др Војислава Шешеља

У уторак, 6. новембра одржана је Претпретресна конференција у поступку против проф. др Војислава Шешеља. – Члан Тима који помаже у припреми одбране проф. др Војиславу Шешељу, Немања Шаровић приредио је за наш сајт коментар са ове конференције.

Већ на самом почетку Претпретресне конференције видело се да предстојеће суђење проф. др Војиславу Шешељу неће наликовати ниједном до сада одржаном у Хашком трибуналу.

Председник Српске радикалне странке је још у својству сведока одбране Слободана Милошевића обавестио суд да никада неће устати приликом уласка чланова судског већа у судницу јер га на то не обавезује ни Статут ни било који други правни акт који је у примени пред трибуналом, нитисе таква ракса практикује у судовима у Србији.

Наравно, нико није ни очекивао да судско веће отворено призна оправданост аргумената проф. др Војислава Шешеља али је необорив доказ за то чињеница да је судско веће излаз из постојеће ситуације пронашло у томе што је на Претпретресној конференцији по први пут одступило од праксе које се слепо држало дуже од деценије. Проф. др Војислав Шешељ тако је постао први оптуженик у историји Хашког трибунала који је у судницу уведен тек након што је у њу ушло судско веће у чију су част представници Тужилаштва и други присутни тај тренутак дочекали на ногама.

Председавајући судија Антонети на самом почетку је изјавио да је посетио проф. др Војислава Шешеља у Притворској јединици Хашког трибунала како би се и лично уверио у каквим се он условима припрема за почетак суђења. Како је рекао, стекао је утисак да оптужени не располаже довољним простором за документацију јер су све полице већ попуњене и оптужени је принуђен да вишак држи на поду ћелије, те да је његов закључак да му је можда потребно ставити на располагање још једну ћелију у којој би он смештао документацију.

Проф. др Војислав Шешељ истакао је да Тужилаштво није поступило у складу са правилом 68 Правилника о поступку и доказима (у даљем тексту: Правилника) и обелоданило све материјале који по његовим стварним сазнањима могу упућивати на невиност, односно ублажити кривицу оптуженог или утицати на веродостојност доказа оптужбе. Проф. др Војислав Шешељ протествовао је и због чињенице да му Тужилаштво није доставило ни транскрипте других суђења релевантне и за његов поступак.

Још једном је наглашено да посебан проблем представља чињеница да Секретаријат није ни почео да преводи „Идеологију српског национализма“ и „Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације“, два капитална дела проф. др Војислава Шешеља на којима ће – како је раније најавио – темељити своју одбрану.

Председавајући судија одговорио је да га је Секретар суда обавестио како је немогуће превести ове две књиге јер имају 2000 страна а преводиоцима Секретаријата је за превођење 1000 страна потребно годину дана.

Проф. др Војислав Шешељ истакао је значај превођења наведених књига за његову одбрану због природе оптужнице која је против њега подигнута и да без читања тих књига није могуће разумети идеологију за коју је оптужен а оптужен је за грозне злочине наводно изврше не говором мржње.

Судија Антонети замолио је проф. др Војислава Шешеља да преко својих сарадника у Београду организује превођење тражених књига признавши да Секретаријат то није у стању да учини.

Одговор председника српских радикала био је да такав захтев суда није примерен и да оптужени који је у притвору не може да ради посао Секретаријата, јер Секреатријат има на располагању велики број службеника као и канцеларију у Београду, док он не може да путује нити да комуницира слободно са киме жели.

Сабрана дела проф. др Војислава Шешеља до сада броје 103 књиге из којих је он издвојио само две и затражио њихово превођење. Све своје књиге лично је у судници предао Тужилаштву још 2003. године. Упркос захтеву оптуженог, Тужилаштво није превело најважнија дела проф. др Војислава Шешеља већ је до сада искључиво преводило оне делове других књига за које је сматрало да их може искористити против окривљеног. На тај начин преведено је више од 2000 страна колико је проф. др Војислав Шешељ тражио што показује да су постојале могућности али не и воља Тужилаштва и Секретаријата да изврше своју обавезу.

Проф. др Војислав Шешељ истакао је да га пре суђења превођење његових дела на енглески језик нити на језике западних земаља није занимало јер је кроз векове сво зло српском народу долазило са Запада.

Проф. др Војислав Шешељ обавестио је суд да се за суђење озбиљно припремао, да планира да у његову корист сведочи 10 експерата, да су експерти Тима који му помаже у припреми одбране припремали контраекспертизе на експертизе Тужилаштва, водећи рачуна да контраекспертизе немају више страна од експертиза.

Судија Антонети потврдио је још једном да проф. др Војислав Шешељ има право на сараднике које ће платити суд упркос томе што му током 1715 дана проведених у притвору није исплаћен ни један цент на име трошкова одбране, на шта је председник Српске радикалне странке изнео податак да је до сада суду предао 337 поднесака од којих је више од 200 припремљено од стране његових сарадника што је довољан доказ њиховог досадашњег рада и стручности.

Проф. др Војислав Шешељ поново је изразио спремност да се, чак и ако његови сарадници не буду плаћени и ако им не буде омогућено да присуствују суђењу како би му помагали, сам без ичије помоћи супротстави Тужилаштву чији му припадници нису дорасли нити по познавању чињеница нити права. Поновио је да није сигуран до када ће његови сарадници на челу са Зораном Красићем радити без надокнаде у доброј вери да ће им рад некада бити барем делимично надокнађен.

Судија Антонети потврдио је да у корпус апсолутних права оптуженог, за која је проф. др Војислав Шешељ нажалост морао да се избори стављајући свој живот на коцку током четворонедељног штрајка глађу, свакако спадају право да самостално именује и по потреби мења своје сараднике као и право да сву документацију добија на папиру и на српском језику што Тужилаштво и Секретаријат упорно игноришу и крше. Судија је констатовао да Тужилаштво није извршило обавезу обелодањивања ослобађајућих материјала и да проф. др Војислав Шешељ није имао приступ 207 хиљада страна таквог материјала.

У недостатку правних аргумената представник Тужилаштва Кристин Дал одговорила је бујицом увреда оптуживши проф. др Војислава Шешеља за хотимично слепило и изношење шупљих приговора.

Судија Антонети потом је рекао да га госпођа Дал изненади сваки пут када се јави за речи укорио је што се није упознала са Другом одлуком већа у вези са обавезама Тужилаштва у складу са чланом 68 Правилника и подсетио на могућност претресног већа да санкционише евентаулно неиспуњавање те обавезе од стране Тужилаштва.

Проф. др Војислав Шешељ подучио је Тужилаштво о њиховој улози у поступку и обавези да трага за истином а не да по сваку цену користећи се лажним сведоцима или претњама сведоцима одбране покуша да издејствује осуђујућу пресуду за оптуженог. По његовим речима, Тужилаштво ослобађајућу пресуду не сме схватати као свој пораз.

Госпођа Дал љутито је изјавила да Тужилаштво неће тражити иглу у пласту сена и доказе за невиност проф. др Војислава Шешеља већ да ће доказати његову кривицу на шта је председник Српске радикалне странке одговорио „У овом процесу ловина ће се претворити у ловца а одстрељен ће бити онај ко то ни најмање није очекивао на старту.“

Реаговао је и председавајући судија рекавши проф. др Војиславу Шешељу „Ви јесте јединствен случај у историји Хашког трибунала јер се браните сами. Обелодањивање ослобађајућих материјала јесте обавеза Тужилаштва али оно нажалост то није у стању да испуни.“

Потом је судија Антонети проблематизовао чињеницу да Тужилаштво планира да користи исказе 49 сведока из других предмета у трајању од 245 дана сведочења што по његовом мишљењу чини око 24 500 страна транскрипата који постоје само на енглеском језику а у складу са Правилником морају до почетка суђења бити предати оптуженом на српском језику.

Након тога, проф. др Војислав Шешељ затражио је од суда одговор на четири питања.

Прво, имајући у виду да је до сада на списку Тужилаштва било 105 сведока а да се сада говори о 101 сведоку, тражио је да буде обавештен од којих је сведока Тужилаштво евентуално одустало.

Друго, поставио је питање како је могуће да толико сведока буде испитано за свега 120 или 125 сати колико Тужилаштво планира да траје сведочење ако ће, опет у складу са најавама Тужилаштва, поједини сведоци бити испитивани и по 8 сати.

Треће, тражио је одговор на питање како је могуће да суђење почне када још увек није донета одлука по његовом приговору на оптужницу што у складу са Правилником мора бити урађено.

Четврто, проф. др Војислав Шешељ поставио је питање како је могуће да суђење почне када му супротно правилу 69 нису саопштена имена више од пола заштићених сведока.

Др Шешељ је истакао да је одлука Већа о заштитним мерама за сведоке неодржива јер правило 69 прописује да само у изузетним околностима суд може наложити да се не обелодањује идентитет жртве или сведока који може бити изложен опасности али да се идентитет жртве или сведока мора обелоданити довољно рано пре почетка суђења како би се оптуженом оставило довољно времена за припрему одбране. Суд је претходно донео одлуку да ће идентитет 10 заштићених сведока проф. др Војиславу Шешељу бити обелодањен 30 дана пре њиховог сведочења, 6 заштићених сведока 30 дана пре почетка суђења док је за преостале заштићене сведоке предвиђено обелодањивање идентитета у складу са правилом 69 односно довољно пре почетка суђења да се остави довољно времена за припрему одбране. Иако и таква одлука суда представља драстично кршење права оптуженог чак ни та обавеза није испуњена од стране Тужилаштва и не само да није обелодањен идентитет 16 сведока под посебним мерама непредвиђеним Правилником већ проф. др Војиславу Шешељу нису позната ни имена већине од преосталих 89 сведока.

Судија Антонети покушао је оправдати такав поступак крајње наказним тумачењем појма почетка суђења и објашњењем да почетак суђења не представља изношење уводних речи оптужбе и одбране већ појављивање првих сведока оптужбе. Истовремено, појављивање првих сведока оптужбе одложено је са 4. на 11. децембар и најављено да ће и након одлагања наставка суђења од 8. новембра до 11. децембра, судско веће у децембру у постпупку против проф. др Војислава Шешеља поступати свега три радна дана.

Госпођа Дал појаснила је да Тужилаштво не планира да непосредно испитује сведоке већ да у предмет уведе њихове унапред потписане писане изјаве на које ће се они заклети. По њеним речима поједини сведоци приступиће суду ради унакрсног испитивања али суд мора веровати да су сведоци заиста рекли неке важне ствари а не само ставили свој потпис на припремљене изјаве јер ће у противном Тужилаштво доћи у неприлике.

Проф. др Војислав Шешељ до краја је инсистирао да суд доследно поштује правило 69 Правилника и које под било каквим условима до краја изричито и не предвиђа било какву могућност одступања од обавезе Тужилаштва да окривљеном саопшти имена свих заштићених сведока довољно пре почетка суђења да се обезбеди довољно времена за припрему одбране. По речима председника Српске радикалне странке тај рок довољан за припрему одбране Претресно веће и Тужилаштво могу самовољом ограничити на пет дана, пет сати или пет минута што ће он морати да прихвати али ни под којим условима суђење не може почети пре него што му имена заштићених сведока буду саопштена.

Полемика је вођена и поводом захтева Тужилаштва да проф. др Војиславу Шешељу буде забрањено да приликом будућих обраћања суду помене и једно једино име са образложењем да постоји могућност да на тај начин он помене и име неког од заштићених сведока чији му идентитет још увек није саопштен. Тужилаштво је одбило да саопшти имена својих сведока рекавши да ни они још увек немају списак сведока одбране.

Проф. др Војислав Шешељ овакав захтев оценио је потпуно апсурдним јер је немогуће очекивати од њега да Тужилаштву достави списак сведока одбране када још увек не зна са каквим ће се оптужбама и којим сведоцима оптужбе суочити. Истакао је да је апсолутно бесмислено и немогуће очекивати од њега да у изјави коју ће дати не помене ниједно име јер нема правила које би га обавезало на такво понашање као да он чак и да жели једноставно не може избећи помињање имена учесника догађаја о којима ће говорити.

На захтев судија, проф. др Војислав Шешељ поновио је своју раније донету и саопштену одлуку да уводну реч одбране у складу са правилом 84 изнесе након извођења свих доказа оптужбе а пре извођења доказа одбране, док ће 8. новембра искористити прилику да у четири сата колико му је додељено одлуком Претпретресног већа да Изјаву оптуженог у складу са правилом 84 бис.

Претпретресна конференција завршена је обећањем судије Антонетија да ће сутрадан, пре изношења уводне речи Тужилаштва обавестити проф. др Војислава Шешеља о одлуци Претресног већа у вези са обавезом обелодањивања имена заштићених сведока у кладу са правилом 69.


Прочитајте коментаре (2) | Пошаљите коментар | Штампање

Видео записи

Најновији видео записи

1. Нови захтев за наметање браниоца

2. Шешељ - Ово је де факто кафкијански процес

3. Шешељ учи Маркусена како се користе пресуде

Архива видео записа

< Септембар `14

НПУСЧПС
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Адреса у Хагу

Dr Vojislav Seselj
UN Detention
Pompstationsweg 32
NL-Scheveningen
(The Hague)
Unt Post 87810
NL-2508 The Hague
Holand

Контакт

info@vseselj.com

Претрага
Шешељ на Интернету