Стоп Хагу :: Став према Хагу


О Правилу 92 тер

Правило 92 тер Правилника о поступку и доказима МКТЈ је у супротности са улогом коју сведок има у кривичном поступку кроз векове.

Већ одавно, сведочење подразумева усмено обраћање сведока (његовим речима) судском већу и супротстављеним странама у поступку (оптужби и одбрани), а обухвата чињенице и догађаје од интереса за процес. Само такво сведочење може да буде прихваћено као доказ.

Изјава сведока дата истражним органима у правним системима демократских држава није довољна да се оптужени осуди, нити се прихвата као доказ сама по себи. Неопходно је да сведок пред супротстављеним странама и судским већем или поротом (у англосаксонском правном систему) својим речима без утицаја било кога са стране, слободно сведочи о догађајима и чињеницама од значаја за поступак.

Правило 92 тер Правилника о поступку и доказима МКТЈ негира управо овај начин сведочења установљен у демократским друштвима јер на основу њега писмена изјава сведока или њен транскрипт које је саставило или обезбедило Тужилаштво МКТЈ директно улази у списе предмета. При том, узимању изјаве не присуствује представник одбране што је супротно правилима која важе у демократским државама. То значи да сведок уопште нема прилику да сопственим речима у судници опише догађаје и чињенице о којима сведочи.

Тужилаштво МКТЈ није непристрасно јер представља страну у поступку супротстављену одбрани, а такође по правилима Трибунала у Хагу функционише и као истражни орган. Његов задатак је да обезбеди доказе против оптуженог и порази одбрану. Управо из тог разлога изјаве сведока које обезбеђује тужилаштво не могу да се прихвате здраво за готово јер Тужилаштво МКТЈ саветује и/или инструише сведоке како да одговарају на питања и формулишу своје изјаве како би оне биле што штетније по одбрану. Често се дешава да само Тужилаштво МКТЈ пише изјаве уместо сведока!

Познато је да судско веће пре доношења пресуде разматра списе предмета и оцењује вредност изведених доказа укључујући и сведочења. Будући да суђења пред МКТЈ трају више година судско веће када су у питању сведочења по Правилу 92 тер у списима предмета има пред собом само изјаву сведока дату пристрасном Тужилаштву. То значи да судско веће разматра изјаву састављену од стране Тужилаштва МКТЈ и потписану од стране сведока, уместо да цени изјаву коју је сведок дао самостално и без ичијег утицаја и у којој је догађаје описао својим речима.

Из ових разлога др Војислав Шешељ не испитује унакрсно сведоке Тужилаштва који сведоче по правилу 92 тер. Примера ради, за једног сведока који је сведочио по правилу 92 тер било је предвиђено 38 минута за унакрсно испитивање од стране др Војислава Шешеља. Његова изјава је обухватала 100 параграфа и сваком је јасно да је немогуће за тако кратак временски период испитати сведока о свим детаљима тако обимне изјаве.

Ове чињеница говоре и о томе да др Шешељ и на овај начин, а лишавајући се својих права доприноси бржем одвијању поступка јер не испитује сведоке по 92 тер, што је у супротности са наводима Тужилаштва МКТЈ да он одуговлачи процес.


Прочитајте коментаре (8) | Пошаљите коментар | Штампање

Видео записи

Најновији видео записи

1. Нови захтев за наметање браниоца

2. Шешељ - Ово је де факто кафкијански процес

3. Шешељ учи Маркусена како се користе пресуде

Архива видео записа

< Септембар `14

НПУСЧПС
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Адреса у Хагу

Dr Vojislav Seselj
UN Detention
Pompstationsweg 32
NL-Scheveningen
(The Hague)
Unt Post 87810
NL-2508 The Hague
Holand

Контакт

info@vseselj.com

Претрага
Шешељ на Интернету