Прес клипинг


http://www.alo.rs/seselj-i-toma-oci...godina/47555


СПЕКТАКЛ У НАЈАВИ Шешељ и Тома очи у очи после осам година!

Иако су од новембра 2014, када се лидер радикала вратио из Хашког трибунала, до дана данашњег вешто избегавали сваки могући контакт и бежали један од другог главом без обзира, двојица завађених кумова неминовно ће се срести у наредних месец дана!

После више од једне деценије, до сусрета очи у очи некадашњих страначких сабораца и блиских пријатеља, који данас не штеде најпогрдније речи један за другог, доћи ће у оквиру консултација које председник државе пре именовања мандатара за састав нове владе мора да обави са свим странкама које су прешле цензус! Како је Српска радикална странка овог пута ушла у парламент, сусрет Николића и Шешеља не може се избећи. Тома ће након обављених консултација донети одлуку о томе коме ће указати поверење за састав нове владе.

Када смо јуче позвали лидера радикала за коментар, био је врло загонетан по питању сусрета очи у очи који би уследио након пуних осам година од распада СРС-а.

- Председништво странке ће одлучити да ли ће се ићи на те консултацији и ко ће да иде. Нећу одлучивати сам, ми смо најдемократскија странка - рекао је Шешељ, не желећи да коментарише како би евентуално могао да протекне сусрет и да ли спрема посебну стратегију за свог кума Тому.

Да зло буде веће, Шешељ ће морати да оде Николићу на ноге јер ће се те консултације обавити у згради Председништва, на Томином канабету! До сада је пракса била да на заказане термине код председника одлазе делегације парламентарних странака са лидерима на челу. и то - Шешељ и Тома на једном канабету!
На овом састанаку деценије, како би га многи назвали, без сумње ни Томи ни Шешељу неће бити пријатно, ако ни због чега другог, онда због епитета које су један другом лепили путем медија.

Подсећања ради, од када се вратио из Хага, лидер радикала Војислав Шешељ је готово непрестано износио бруталне оптужбе на рачун председника Србије, називајући га издајником, човеком који је купио факултетску диплому, преварантом, криминалцем, неким ко жели да га стрпа у Хаг и тако га се реши. Он је чак и једног од своја два шарпланинца по повратку из Хага назвао Тома, док је други понео име председникове жене Драгице. Ни председник му није остао дужан. У више наврата је рекао да му је прва асоцијација на Шешеља - болестан човек, а након што је Шешељ истакао да се неће добровољно вратити у Хаг, Тома је за њега рекао да је лажна јуначина.

- Он воли то лажно јуначење. Знате, 1993, када су нас напали социјалисти, када су победили СРС, сви смо били задужени да говоримо да, ако нас већ хапсе, желимо и да нам суде у Хагу, у једином правом суду, пошто Милошевићев суд није праведан. Е, сад је то другачије, сад је прича о Хагу прича о јунаштву. Ако мора да иде на изрицање пресуде, мора тамо да буде. Исто важи и за Вјерицу. То је држава. Договора са Хагом, изгледа, неће моћи да буде, јер се они са нама никада нису договарали, па неће ни сада - рекао је Николић када је последњи пут говорио о Шешељу.
Замало сусрет у Храму

До сусрета је замало дошло крајем 2014, када су се председник Србије и шеф радикала истовремено нашли на служби патријарха московског Кирила и патријарха српског Иринеја у Храму Светог Саве. Ипак, Шешељ се у храму задржао свега 15 минута и до блиског виђења није дошло, а медији су извештавали да је Николић вешто избегао сусрет с кумом.


Ало, 27.4.2016.